Nuori pääsi kokonaan kotiin! Olen siitä hyvin hyvin onnellinen ja nuori itse kovin tyytyväinen.

Osastojakso kesti täten "vain" kuukauden, eikä alun perin ollut realististakaan ajatella, että nuori oireistaan pääsisi kokonaan eroon. No, ei päässyt vähääkään. Ihan yhtä lailla oirehtiva nuori palasi osastolta kotiin kuin mitä aikanaan osastolle lähti. Mutta toisaalta, eipä nuoren tilanne ylitäydellä osastolla olisi yhtään mihinkään edennyt, vaikka olisi sinne vielä jäänyt. Minun lapseni kuitenkin pärjää, myös omasta mielestään, niin kuin on aina pärjännyt. Moni nuori ei siihen kykene.

Nuoren käynnit avopuolella jatkuvat niin kuin ennen osastojaksoa, mutta näkökulma voi jatkossa olla hieman eri vinkkelistä. Nuori oli oirehtinut osastolla samalla tavalla kuin kotona (mikä sinällään oli jopa pieni helpotus minulle, myönnän, koska välillä on jäänyt sellainen olo, että jossain kohtaa epäiltäisiin kotioloja, kun oirehtiminen ei muualla näy), mutta psykologin tutkimuksissa syksyllä esiin noussut tarkkaavaisuushäiriön mahdollisuus oli noussut esiin myös osastolla. Eihän uusi diagnoosi, esim. ADD muuta eikä poista alkuperäistä diagnoosia, mutta saattaa olla provosoimassa oirehdintaa. Tarkkaavaisuushäiriö ei ihan ensiksi tulee mieleen 9.0 keskiarvon omaavan nuoren kohdalla, mutta onhan nuoreni ollut pienestä asti älykäs ja etenkin sovellustaitoinen. Kun joku ei mene jollain tavalla putkeen, niin sitten tehdään toisella tavalla. Ehkä se taito on auttanut nuortani eteenpäin - ja samalla uuvuttanut ja altistanut oireilulle. 

No, joka tapauksessa: arki on aika lailla palannut uomiinsa. Tavarat tippuvat nuorelta edelleen siihen missä nuori kulloinkin on, kaikki ovet, kaapit ja laatikot jäävät auki, valot päälle ja saippuaa kuluu ja likapyykkiä tulee vähintään kolmen vaatekerran verran päivässä. Tiedän että jatkossakaan eivät minun hermoni tule aina kestämään. Tiedän että tulen kiroamaan ja huutamaan - mutta toivottavasti vähemmän, toivottavasti olen tämän matkan aikana oppinut itsekin hitusen itsehillintää ja kärsivällisyyttä. Yhteinen oppimismatkahan tämä on koko perheelle.